Tips voor honden en het warme weer

De zonnestralen beginnen eindelijk door te breken! Terwijl wij onze zonnebrillen en zonnebrand tevoorschijn halen, moeten we niet vergeten dat onze harige vrienden ook wat extra zorg nodig hebben. Jawel, Fikkie en Max kunnen ook last krijgen van de hitte. Vooral die pluizige viervoeters met die dikke vachten! Wist je dat ze het al warm kunnen krijgen bij temperaturen boven de 18 graden? Ja echt, je leest het goed!

Waarom Honden Niet Gewoon Hun Jasje Uitdoen

Dus waarom trekken onze honden hun ‘jasje’ niet gewoon uit als het warm wordt? Nou, hun koelsysteem werkt net een beetje anders dan het onze. Terwijl wij mensen over ons hele lichaam kunnen zweten (ja, charmant, ik weet het), hebben honden alleen hun voetzooltjes en hun tong om wat afkoeling te vinden. Dat verklaart waarom je soms een hond ziet hijgen met een tong die eruitziet alsof hij een marathon heeft gelopen. En als het asfalt aanvoelt als een koekenpan? Dan is die tong hun enige redding!

Zonnestralen en Snoezige Snuiten

Naast de risico’s van oververhitting, is er nog iets waar we op moeten letten. Net zoals wij een zonnesteek kunnen krijgen of verbranden, kunnen honden huidproblemen krijgen door te veel zon. Ja, je leest het goed, zelfs honden kunnen zonnebrand krijgen! Dus naast het opsmeren van jezelf, denk erover na om je hond een schaduwrijke plek of zelfs een speciale hondenzonnebrandcrème te geven.

Hoe Herken Je Overhitting Bij Je Hond?

Oververhitting bij honden is een serieus probleem dat snel aangepakt moet worden. Het is daarom cruciaal dat elke hondeneigenaar de symptomen van oververhitting en uitdroging herkent. Hier zijn enkele belangrijke tekenen waaraan je kunt zien dat je hond mogelijk oververhit of uitgedroogd is:

  • Elasticiteit van het nekvel: Een snelle en eenvoudige manier om de hydratatie van je hond te controleren, is door zachtjes een stukje huid in zijn nek op te tillen en vervolgens los te laten. Als de huid direct terugvalt op zijn plaats, is je hond waarschijnlijk goed gehydrateerd. Maar als het even duurt voordat de huid weer op zijn plek valt, kan je hond uitgedroogd zijn. Let wel, bij oudere honden kan deze methode minder betrouwbaar zijn vanwege de natuurlijke vermindering van huidelasticiteit naarmate ze ouder worden.
  • Check het tandvlees: Het tandvlees van een gezonde hond moet vochtig aanvoelen en een gezonde roze kleur hebben. Als je merkt dat het tandvlees van je hond droog is, plakkerig aanvoelt of een donkere kleur heeft, kan dit wijzen op uitdroging of een andere gezondheidsaandoening.
  • Veranderingen in eetlust: Net zoals mensen die zich niet lekker voelen vaak geen eetlust hebben, kan een hond die oververhit of uitgedroogd is zijn interesse in voedsel verliezen. Als je merkt dat je hond plotseling weigert te eten, vooral in combinatie met andere symptomen, is het tijd om alert te zijn.

Als je vermoedt dat je hond uitgedroogd is of andere tekenen van oververhitting vertoont, aarzel dan niet en ga direct naar de dierenarts. Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond, en snelle medische interventie, zoals een waterinfuus, kan essentieel zijn voor zijn herstel.

Bovendien is het belangrijk om op te merken dat als je hond tijdens een hittegolf ook diarree heeft, het risico op uitdroging aanzienlijk toeneemt. De combinatie van verhoogd vochtverlies door diarree en de hitte kan een gevaarlijke situatie voor je hond creëren.

Een aantal tips op een rij

De zomer is een tijd van plezier en zonneschijn, maar als hondeneigenaar zijn er een paar extra voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je pluizige metgezel veilig en comfortabel blijft. Hier zijn enkele top tips om je hond koel en gelukkig te houden tijdens die hete zomerdagen:

  • Hydratatie is de sleutel: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers drinkwater, zowel binnen als buiten. Ga je een wandeling maken? Neem een draagbare waterbak of een flesje water mee, zodat je hond onderweg kan drinken. Je wilt niet dat je viervoeter uitgedroogd raakt!
  • Timing is alles: De zon is het sterkst midden op de dag. Probeer daarom je wandelingen te plannen voor de koelere momenten, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Je hond zal je dankbaar zijn voor die frisse, koele lucht.
  • Waterpret: Veel honden zijn dol op zwemmen! Zoek plekken op waar je hond veilig kan zwemmen, zoals een hondenstrand of een meer. En zelfs als je hond niet zo’n waterrat is, kan hij toch afkoelen door gewoon in ondiep water te staan. Die voetzooltjes hebben ook wat verfrissing nodig!
  • Schaduwzoekers: Vermijd lange wandelingen op open vlaktes waar er weinig tot geen schaduw is. Boswandelingen zijn ideaal omdat bomen natuurlijke schaduw bieden. En oh, dat hete asfalt? Dat kan pijnlijk zijn voor die gevoelige hondenpootjes, dus probeer het te vermijden waar mogelijk.
  • Auto’s en hitte gaan niet samen: Het lijkt misschien een snelle boodschap, maar laat je hond nooit, maar dan ook nooit, achter in een geparkeerde auto tijdens warm weer. Zelfs met de ramen op een kier kan de temperatuur in een auto razendsnel stijgen tot gevaarlijke niveaus.
  • Koelproducten voor honden: Er zijn tal van geweldige producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om je hond te helpen afkoelen. Denk aan koelbanden, koelmatten of zelfs koelspeelgoed. Een kleine investering voor het comfort van je hond!
  • Je eigen hondenbadje: Overweeg om een hondenbadje in je tuin te plaatsen. Deze zijn steviger dan de gemiddelde kinderbadjes en bieden een perfecte plek voor je hond om te plonsen en af te koelen. Plus, het is gewoon super schattig om te zien!

De zomermaanden brengen veel plezier, maar het is belangrijk om alert en voorbereid te zijn voor het welzijn van onze trouwe viervoeters. Door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat onze honden koel, comfortabel en veilig blijven. Laten we van elke zonnige dag genieten, samen met onze gelukkige en gezonde honden!