De teek is een vervelend insect voor honden, omdat deze gevaarlijke ziektes kan overdragen, waaronder Lyme en Babesiosis. Teken hechten zich vast op bladeren en gewas en wachten tot een dier passeert, op dat moment laten ze zich vallen en grijpen zich vast aan de vacht. Favoriete plekjes zijn de kop, de voorborst en de flanken. De teek hecht zich vast met een speciale zuigsnuit en begint bloed te zuigen, dit kan 2 tot 25 dagen duren, als de teek vol is laat hij zich los.
Bij de hond kan het plekje waar de teek zich heeft vastgezogen gaan jeuken en irriteren, ook nadat het beestje heeft losgelaten kan er nog een verdikking of ontsteking van de huid ontstaan.
Teken komen het hele jaar voor! Maar er zijn wel perioden dat ze meer voorkomen, tussen maart en oktober en dan vooral bij vochtig weer.
Ziekten die teken overbrengen bij honden
Het grote probleem van teken is niet het wondje dat ze maken, maar het feit dat ze besmet kunnen zijn met gevaarlijke ziektes. In de Benelux is Lyme het grootste probleem (Borrliose), je merkt dat je hond ziek is als hij last krijgt van de volgende symptomen: koorts, lusteloosheid, wisselende kreupelheid en/of nierproblemen. De ziekte is te behandelen met antibiotica (lange periode van 2-4 weken), soms lukt het niet om de bacterie volledig te doden en dan is de hond “persisterend geïnfecteerd”, de hond is dan drager van de ziekte maar heeft geen verschijnselen. Deze kunnen echter wel terug komen als de weerstand van de hond lager is.
Nog erger dan Lyme is Babesiose (ook wel de ‘tekenziekte’), deze ziekte zorgt ervoor dat er rode bloedcellen worden afgebroken. Je hond kan bloedarmoede krijgen, koorts, braken, slecht eten, sloom zijn. Uiteraard ga je direct naar de dierenarts als je hond deze symptomen heeft. Barbesiose komt vooral veel voor bij teken in het Middelandsezee gebied, maar ook steeds meer teken in Nederland hebben de ziekte.
Verwijderen van een teek
Het is van groot belang om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Barbesiose wordt pas na 2 tot 3 dagen overgebracht vanaf het moment dat de teek zich vast hapt op de hond. Controleer dus dagelijks de hond op teken, ga zijn hele lichaam na, zeker met langharige honden zal dit een flinke klus zijn. Een teek kun je het beste verwijderen met een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop van de teek. Een goede beschrijving lees je hier
Een voorbeeld van een goede tekentang vind je hier
Wat je in ieder geval niet moet doen is de teek proberen te verwijderen met alcohol, een sigaret of iets dergelijks. De teek kan dan de inhoud van zijn maag uitspugen en de kans dat er een ziekte wordt overgebracht is alleen maar groter!
Voorkomen van teken
Het beste is natuurlijk als je ervoor zorgt dat de hond geen teken kan oplopen. De teken komen vooral voor in gewassen, struiken en hoog gras, maar het is natuurlijk zo goed als onmogelijk (en niet leuk) om je hond te verbieden daar te lopen.
Er zijn anti tekenmiddelen te koop voor honden, vraag bij je dierenarts na wat ze aanraden. De tekenmiddelen bevatten chemische bestandsdelen, niet elke hond reageert hier goed op. Er zijn ook natuurlijke alternatieven, maar deze werken niet altijd even goed. Op het hondenforum kun je lezen hoe andere hondeneigenaren het doen.